Friday, June 18, 2010

No Prison Sentence for Man Who Mowed Down Our Scouts Leader

The man who fell asleep at the wheel on 13 July 2008 killing 20 year old Bolderberg scouts leader Leen Dayers as she cycled home to our village and injured Charlotte Proesmans will escape prison sentence. He must pay a fine of 3,300 €, carry out 300 hours of community service and has been banned from driving for 30 months. He fled from the scene of the accident and when traced claimed first that his car had been stolen by joyriders, then that he had hit a dustbin and finally that he had fallen asleep.

Vik N. (25), de jongeman uit Zolder die op 13 juli 2008 twee meisjes van het fietspad maaide in Bolderberg (Heusden-Zolder) en vluchtmisdrijf pleegde, heeft van de correctionele rechtbank van Hasselt geen celstraf gekregen voor zijn daden. Hij moet wel een effectieve boete van 3.300 euro betalen. Daarnaast krijgt hij een werkstraf van 300 uren en een rijverbod van 30 maanden opgelegd.

In de vroege ochtend van 13 juli 2008 reed de man Leen Dayers (20), tweedejaarstudente toegepaste economische wetenschappen en scoutsleidster, en haar vriendin Charlotte Proesmans aan toen die terugkwamen van een fuif in Kermt. Nadien sloeg hij op de vlucht. Beide fietsters werden zwaargewond naar het ziekenhuis gevoerd. Leen Dayers overleed er uiteindelijk aan haar verwondingen.

De doodrijder liet zijn beschadigde voorruit enkele uren nadien al vervangen. Ook andere mogelijke sporen op zijn wagen liet hij onmiddellijk herstellen.

Toen hij werd opgepakt, zocht Vik N. hopeloos naar uitvluchten. Zo beweerde hij onder meer dat zijn auto gestolen was door joyriders, dat hij eerst een vuilnisbak geraakt had en dat hij in slaap was gevallen.

"Milde straf"
De politierechter in Hasselt veroordeelde de aanrijder in december vorig jaar tot een celstraf van zes maanden (met uitstel), een werkstraf van 125 uren, een boete van 1.375 euro en vijf maanden rijverbod. Het parket vond de straf echter "te mild" en tekende beroep aan tegen de uitspraak.

De correctionele rechtbank veroordeelde de beklaagde donderdagvoormiddag dan toch tot een zwaardere straf. Voor het ongeval zelf krijgt hij een werkstraf van 120 uren, een boete van 1.100 euro en zes maanden rijverbod. Hij moet zich ook aan een psychologisch onderzoek onderwerpen.

Voor het vluchtmisdrijf krijgt Vik. N. een werkstraf van 180 uren, een rijverbod van twee jaar en een boete van 4.400 euro, waarvan de helft met uitstel. Hij moet ook de gerechtskosten, zo'n 3.000 euro, zelf betalen.

De werkstraf moet de doodrijder uitvoeren in een instelling voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel of een voor slachtoffers van verkeersongevallen. De rechter wil de schuldige zo "met de neus op de feiten drukken". De straf moet bovendien binnen het jaar worden uitgevoerd. Doet hij dat niet, dan moet hij toch nog naar de gevangenis.


Source: Het Belang van Limburg

5 comments:

Anonymous said...

Readiness is all.............................................................

Anonymous said...

When everything is coming your way, you are in the wrong lane.............................................................

Anonymous said...

Some people cannot see the wood for the trees.............................................................

家唐銘 said...

Learning makes a good man better and ill man worse.............................................................

Anonymous said...

Knowledge is a treasure, but practice is the key to it.................................................