In love, Limburgers rate 7,4 against national average 6,9 and complain less about traffic jams. We are more optimistic - 6,9 against 6,3 and all this despite the closing of the mines several years ago and the economic problems of Ford Genk.
Here is the article from Het Belang van Limburg:
Het Bruto Nationaal Geluk van de Limburgers is het hoogste van alle Belgen. Dat blijkt uit een studie die de Vlerick Management School uitvoerde voor het 4FM-radioprogramma van Leen Demaré. De gemiddelde gelukscoëfficiënt van de Belg is 7,1, die van de Limburgers 7,4.
Opvallend is dat de Limburger veel minder klaagt over eenzaamheid. De gemiddelde Belg heeft wat dat betreft een tevredenheidscijfer van 6,9 terwijl dat van de gemiddelde Limburger met 8,0 een flink stuk hoger ligt.
Liefdesleven
Ook over hun liefdesleven zijn de Limburgers veel meer tevreden met 7,4 tegen 6,9. Nog een groot verschil met de rest van het land: met 7,9 tegenover 6,6 voor de gemiddelde Belg heeft de Limburger veel minder te klagen over files of een gebrekkig woon-werkverkeer.
Het is wellicht geen toeval dat de gemiddelde Limburger zichzelf ook veel meer een optimist vindt, met 6,9 tegenover 6,3 voor de gemiddelde Belg. "Dat denk ik ook, al is het uiteraard mijn persoonlijke interpretatie van de cijfers", zegt Gino Van Orsel, die het onderzoek leidde. "Een bepalende factor in deze studie is de persoonlijkheid en Limburgers zijn over het algemeen mensen die weten hoe ze gelukkig moeten zijn: door er het beste van te maken."
Mijnsluiting
Het Limburgse optimisme blijkt ook bij de onderdelen die het gemiddelde fors naar beneden halen. Zo is de Belg met een gemiddelde 5,9 niet erg tevreden over de koopkracht en voor spaargedrag buist de Belg zichzelf: 4,9. En dat terwijl deze studie werd afgenomen van 1 tot 15 september, vlak voor de financiële crisis helemaal uitbrak. Die cijfers liggen nu wellicht nog lager. Met 6,6 voor koopkracht en 5,9 voor spaargedrag laat de Limburger zich iets minder meeslepen door het economisch pessimisme.
"Dat komt vermoedelijk omdat de Limburger de economische toestand beter kan relativeren vanwege het recente verleden", aldus Van Orsel. "Met de mijnsluitingen en recenter nog de moeilijkheden bij Ford Genk liggen economische problemen nog vers in het geheugen. De afgelopen jaren heeft Limburg een inhaalbeweging gemaakt tegenover de rest van het land en de welvaart zien toenemen. Maar door de lessen van het verleden weet de Limburger dat beter te plaatsen dan landsdelen waar men jarenlang bloei heeft gekend."
Leen Demaré en haar redactie kwamen op het idee om naar ons geluk te peilen toen ze tijdens een redactievergadering voor de zoveelste keer alle economische onheilstijdingen onder ogen kregen.
No comments:
Post a Comment